Autofacit

Trafiksäkerhet

Så läser du ett Euro NCAP-betyg

Fem stjärnor är ett sammanfattande betyg — men bakom det ligger fyra procentsiffror som säger mycket mer. En femstjärnig bil kan ha 64 procent för oskyddade trafikanter och en annan 89. Här går vi igenom vad vuxenskydd, barnskydd, oskyddade trafikanter och säkerhetsassistans mäter, vilka trösklar som gäller för varje stjärna, hur kraven skärptes 2023 och vad 2026 års omläggning innebär.

Trösklarna bakom stjärnorna (protokoll 2023–2025)

Bilen måste klara minimigränsen i alla fyra kategorier. Den svagaste kategorin avgör — höga poäng på ett område kan inte kompensera ett annat.

StjärnorVuxenskyddBarnskyddOskyddadeAssistans
★★★★★80 %80 %60 %70 %
★★★★70 %70 %50 %60 %
★★★60 %60 %40 %50 %
★★50 %50 %30 %40 %
40 %40 %20 %30 %

Trösklarna gäller Euro NCAP:s protokoll 2020–2025 (bekräftade i 2023 års uppdatering). Procenten är bilens poäng delat med maxpoäng i kategorin. Utöver trösklarna finns spärrar: en bil med oacceptabelt resultat på en enskild kroppsdel (röd markering) eller utan nödbroms som standard kan inte nå fem stjärnor.

De fyra kategorierna — vad testas och hur läser man siffran

Vuxenskydd (Adult Occupant Protection)

5★ kräver ≥ 80 %
Vad testas
Frontalkrock mot rörlig barriär (50 km/h mot 50 km/h, sedan 2020), frontalkrock mot fast vägg (50 km/h), sidokrock mot rörlig barriär (60 km/h, tyngre barriär sedan 2020), stolpkrock i sidan (32 km/h), pisksnärtstest bakifrån och sedan 2023 krav på mittkrockkudde mellan framsätena samt bältets skydd mot att glida under bältet (submarining).
Så läser du siffran
Mätdockor i förar- och passagerarsätet registrerar belastning på huvud, nacke, bröst, bäcken och ben. Varje kroppsdel färgkodas grönt–rött. Bilar tappar även poäng om dörrar inte går att öppna eller ratten skjuts in.

Barnskydd (Child Occupant Protection)

5★ kräver ≥ 80 %
Vad testas
Krocktest med 6- och 10-årsdockor i bilbarnstol bak (front och sida), kontroll av att marknadens vanligaste bilbarnstolar går att montera korrekt (ISOFIX, i-Size), krockkuddeavstängning i framsätet och sedan 2023 poäng för system som upptäcker om ett barn lämnats kvar i bilen.
Så läser du siffran
Kombinerar krockresultat (huvud- och nackbelastning) med hur väl bilen fungerar praktiskt med bilbarnstolar. Bilar med få eller dåligt placerade ISOFIX-fästen straffas.

Oskyddade trafikanter (Vulnerable Road User Protection)

5★ kräver ≥ 60 %
Vad testas
Två delar: passiv — huvud-, höft- och benpåkörning mot huv och front vid 40 km/h; aktiv — automatisk nödbroms mot fotgängare (även i mörker sedan 2023), cyklister (även korsande och vid högersväng) och sedan 2023 motorcyklar. Dörröppningsvarning för cyklister som passerar.
Så läser du siffran
Tröskeln är lägre än för de andra kategorierna eftersom mycket av poängen handlar om scenarier som få bilar klarar fullt ut. Här skiljer sig bilarna mest: från 60 till 89 procent bland femstjärniga bilar.

Säkerhetsassistans (Safety Assist)

5★ kräver ≥ 70 %
Vad testas
Nödbroms mot bilar (bakifrån, korsning, mötande vid vänstersväng), hastighetsassistans (skyltläsning och begränsare), filhjälp (nödingrepp, aktiv centrering, mötande fordon), trötthets- och distraktionsövervakning samt bältespåminnare i alla säten.
Så läser du siffran
Bedömer både om systemen finns som standard och hur bra de fungerar i Euro NCAP:s scenarier. Standardutrustning krävs — tillval räknas bara i en separat rating.

Skärpningarna 2023 — samma stjärnor, hårdare test

Euro NCAP uppdaterar protokollet vart tredje år. 2023 års version gällde bilar testade 2023–2025.

Nödbroms i mörker

Fotgängartestet körs även i mörker (nattscenario), där de flesta olyckor med fotgängare sker. Bilar med enbart kamera utan radar tappade poäng.

Motorcyklar

Nya scenarier med motorcykel i döda vinkeln vid filbyte och vid vänstersväng — där motorcyklister oftast skadas.

Mittkrockkudde

Krockkudde mellan framsätena krävs för full poäng i sidokrock, eftersom förare och passagerare annars slår i varandra.

Submarining

Frontalkrock där dockan kan glida under bältet — testar sätets och bältets geometri i stället för bara krockkuddarna.

Barn kvar i bilen

Poäng för system som upptäcker ett kvarglömt barn och larmar — med högst poäng för sensorer som känner av andning, inte bara dörrlogik.

Korsande cyklister vid högersväng

Nödbromsen måste hantera cyklister som kommer bakifrån när bilen svänger höger — vanligaste dödsolyckan för cyklister i stad.

2026 — från fyra kategorier till fyra säkerhetsfaser

Den största omläggningen sedan 1997. Bilar testade från januari 2026 bedöms längs hela olycksförloppet i stället för per trafikantgrupp.

Säker körning

Förarövervakning, trötthets- och distraktionsvarning, hastighetsassistans, hur tydlig informationen är och att viktiga reglage har fysiska knappar.

Undvika krock

Automatisk nödbroms mot bilar, fotgängare, cyklister och motorcyklar, korsningsscenarier, nödstyrning och hur systemen klarar dåliga förhållanden.

Skydd vid krock

De klassiska krocktesterna: front, sida, stolpe, pisksnärt, barnskydd i bilbarnstol och skydd av fotgängare och cyklister vid påkörning.

Efter krocken

Automatiskt nödsamtal (eCall), räddningskort för räddningstjänsten, dörrar som går att öppna och batterisäkerhet i elbilar.

Vad det betyder för dig som jämför bilar

  • En rating gäller i sex år. Bilar testade 2021–2025 behåller sina fyra kategoriprocent — de görs inte om till faser.
  • Jämför bara procent mellan bilar testade under samma protokoll (2020–2022, 2023–2025 eller 2026–). Stjärnorna är ungefärligt jämförbara, procenten inte.
  • Från 2026 väger förarövervakning, fysiska knappar och att varningar inte irriterar tungt. Bilar som klarat fem stjärnor 2026 har mött strängare krav än någon tidigare.
  • Betyget gäller standardutrustningen. En separat rating med tillvalspaket (som Cupra Raval med Safety Pack) markeras tydligt på Euro NCAP:s sida.

Vanliga frågor

Vad krävs för fem stjärnor i Euro NCAP?

Under protokollet 2023–2025: minst 80 procent vuxenskydd, 80 procent barnskydd, 60 procent skydd av oskyddade trafikanter och 70 procent säkerhetsassistans — i alla fyra samtidigt, med standardutrustning. Från 2026 gäller i stället minimitrösklar i fyra säkerhetsfaser: säker körning, undvika krock, skydd vid krock och efter krocken.

Är fyra stjärnor dåligt?

Nej. Fyra stjärnor betyder bra krockskydd men att bilen missar tröskeln i minst en kategori, oftast säkerhetsassistans eller oskyddade trafikanter. Många fyrstjärniga bilar kan nå fem med ett tillvalspaket. Tre stjärnor eller lägre innebär däremot tydliga svagheter — som Dacia Duster 2024 med 57 procent säkerhetsassistans.

Varför visas procent och inte poäng?

Euro NCAP räknar poäng per test (till exempel 8 poäng per krocktest för vuxenskydd) och summerar till en maxpoäng per kategori som varierar mellan protokoll. Procenten — bilens poäng delat med maxpoäng — gör resultaten läsbara utan att veta maxpoängen. Det är procenten som jämförs mot trösklarna.

Hur länge gäller ett Euro NCAP-betyg?

Sex år från testdatum. Därefter markeras ratingen som utgången eftersom kraven skärpts så mycket att den inte längre säger något om hur bilen skulle klara sig i dag. Populära svenska bilar som Volvo XC60 (testad 2017) och XC40 (2018) saknar därför giltig rating 2026 tills de testas om.

Läs vidare